Pași pentru a începe în șah

Configurarea tabla de șah

Tabla de șah este mai întâi configurată astfel încât fiecare jucător să aibă pătratul de culoare albă (sau deschisă) în colțul din dreapta jos.

Configurare tablă de șah

După aceea, piesele de șah sunt întotdeauna plasate în aceeași ordine. Pionii sunt aranjați în al doilea rând (sau rang). În urma episcopilor, care se mișcă întotdeauna pe culoarea corespunzătoare (regina albă pe alb, regina neagră pe negru), turnurile merg la colțuri, urmate de cavalerii de lângă ei, iar în final regele trece în careul final.

tabla de șah

Va fi foarte simplu să aranjați piesele la începutul jocului.

Instrumentul de recomandare Explorer: Dezvoltați-vă viziunea la bord

Mișcarea pieselor de șah

Cele șase tipuri diferite de piese se mișcă în șase moduri diferite. O piesă nu se poate deplasa niciodată pe un pătrat cu o altă piesă de felul lor, chiar dacă cavalerul poate sări peste alte piese. Ele pot fi, totuși, mutate pentru a ocupa poziția unei piese inamice capturate. În mod obișnuit, piesele sunt plasate astfel încât să poată captura alte piese (prin aterizarea pe careul lor și apoi schimbându-le), să își protejeze propriile piese în caz de captură sau să preia controlul unor pătrate semnificative de joc.

Tehnici de mișcare a Regelui de șah

Deși este una dintre cele mai slabe piese, regele este cea mai crucială. Doar un pătrat poate fi mutat de rege în orice direcție, inclusiv în sus, în jos, în lateral și în diagonală.

Regele s-ar putea să nu se supună niciodată reținerii (unde ar putea fi capturat). Cecul este termenul pentru când o altă piesă îl atacă pe rege.

Mișcarea Regelui șahului

Tehnici de mișcare a reginei de șah
Regina este piesa cu cea mai mare influență. I se permite să meargă cât de departe poate în orice direcție dreaptă, fie că este înainte, înapoi, lateral sau în diagonală, atâta timp cât nu trece prin niciuna dintre propriile piese.

Rândul reginei este terminat dacă captează o piesă inamică, la fel ca în cazul tuturor celorlalte piese. Rețineți cum regele negru este obligat să se miște atunci când regina albă o capturează pe regina neagră.

Mișcări de șah pentru turnul

Singurele direcții în care se poate mișca turnul sunt înainte, înapoi și în lateral.

Atunci când cooperează și se apără unul pe altul, turnurile sunt piese deosebit de puternice.

Mișcarea Ches Rook

Cum să muți episcopul de șah
Singura direcție în care se poate mișca episcopul este în diagonală. Fiecare episcop trebuie să înceapă pe o singură culoare (deschis sau întunecat) și să rămână acolo tot timpul.

Episcopii se completează frumos pentru că își ascund defectele unul altuia.

Șah: Cum să muți cavalerul

Cavalerii se mișcă considerabil diferit față de celelalte piese; ei mișcă mai întâi două pătrate într-o direcție înainte de a face o mișcare suplimentară care formează o întoarcere în formă de „L” la un unghi de 90 de grade.

Tehnici de mișcare a pionilor de șah

Modul în care pionii se mișcă și captează este ciudat, deoarece se deplasează înainte, dar captează în diagonală. Cu excepția mișcării lor inițiale, când pot avansa două pătrate, pionii pot avansa doar câte un pătrat la un moment dat.

Pionii se limitează la capturarea unui pătrat în diagonală în fața lor. Nu pot avansa sau captura invers. Un pion este incapabil să avanseze sau să captureze o piesă care se află chiar în fața lui.