Instrucțiuni de șah pentru începători

Tot ceea ce aveți nevoie pentru a juca un joc de șah ocazional este furnizat mai jos, dar nu am intrat în atât de multe detalii despre concepte mai complexe, cum ar fi anumite deschideri, poziții pe tablă sau reguli de turneu. Acestea sunt elementele fundamentale absolute pentru a începe să joci cât mai curând posibil, fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la sincronizarea virajului sau pentru a vă apăra împotriva unor deschideri speciale. Odată ce aveți o idee de bază despre cum să jucați, vă puteți îmbunătăți constant abilitățile și experiența jucând și învățând noi strategii, tactici și informații legate de joc. Cine știe, poate asta vă va deschide calea pentru a reuși ca următorul mare maestru.

Amenajarea unei table de șah

Doi jucători concurează într-un joc de șah pe o tablă de opt pe opt pătrate. Alb și negru sunt culorile clasice deschise și închise, care alternează în cele 64 de pătrate. Când este configurat corect, pătratul din dreapta de-a lungul marginii cel mai apropiat de fiecare jucător ar trebui să fie un pătrat alb.

Cele două rânduri orizontale (uneori denumite ranguri) cele mai apropiate de fiecare jucător sunt locul unde sunt plasate piesele jucătorilor. Al doilea rang, sau al doilea rând din punctul de vedere al jucătorului, este alcătuit dintr-un rând de opt pioni, fiecare dintre care este poziționat pe un pătrat separat.

Rangul mai apropiat este aproape simetric, cu turnuri (numite și castele) plasate pe cele două pătrate cele mai exterioare din stânga și dreapta, apoi cavalerii pe pătratul interior adiacent acestora și, în final, episcopi.

principiile șahului

Fiecare jucător de șah face o singură mișcare pe rând. Jucătorii trebuie să miște o piesă în timpul fiecărei ture; nu pot alege să sară peste o tură. Fiecare piesă de șah are un mod specific de mișcare și i se permite doar să se miște în acest mod.

Piesele nu se pot deplasa printre piese de oricare culoare fără a se opri (într-o bucată de aceeași culoare) sau a le captura, cu excepția cavalelui, care poate sări peste piese (în cazul unei piese de culoare opusă).

Cum să aduni bucăți

O piesă este capturată și eliminată de pe tablă dacă aterizează într-un pătrat împărțit de o piesă aparținând unui adversar. O bucată de aceeași culoare nu poate fi plasată pe același pătrat ca o altă piesă. O piesă trebuie să-și finalizeze acțiunea de mișcare curentă și rândul jucătorului când capturează o piesă inamică.