Tactici de șah

Deschideri de șah, principii și strategie de șah

Strategia de șah: ce este? A ști cum să creezi un plan pentru jocul de șah și să-ți poziționezi piesele de șah pentru a-l realiza este arta strategiei de șah. Orice jucător de șah începător poate învăța strategia corectă de deschidere a șahului – cum să comande tabla de șah de la prima mișcare – urmând strategia de șah descrisă aici. Mai târziu, veți găsi o mulțime de resurse pentru a sprijini dezvoltarea continuă.

Prezentare generală a strategiei de șah

Jucătorii de șah începători consideră că înțelegerea modului în care piesele se mișcă este doar începutul jocului. Întrebarea „Ce acum?” apare de obicei după câteva mișcări într-un joc de șah obișnuit. În această secțiune, vom trece peste principiile generale de deschidere a șahului.

Pe această pagină, veți găsi câteva sfaturi esențiale și simple de strategie de șah pentru a juca deschiderea de șah. Nu se discută despre anumite spații sau secvențe de mișcări de memorat, deoarece este destinat începătorilor care cunosc regulile și activitățile; în schimb, se concentrează pe ideile de bază ale strategiei de șah pe care să le ia în considerare înainte de a începe un joc. Vei vedea mai târziu că nimic din această deschidere nu este întărit în piatră; prin urmare, uneori (rar), cel mai bine este să nu ține cont de o teorie a strategiei de șah. Dar pentru moment, aceste sugestii de șah sunt grozave de reținut în timp ce faci mișcările de deschidere.

Cavalerul Alb, poziționat în centru, se poate muta în opt pătrate verzi, unde lovește și exercită dominație. Regele Alb, atacând opt curți, se poate deplasa (săgeată roșie) pentru a-l captura pe Cavalerul Negru, care are doar două pătrate (galbene) și o reducere a mobilității de 75%. Rețineți că chiar și Regele Negru controlează doar trei pătrate (săgeți galbene).

Toate deschiderile de șah binecunoscute se bazează pe două principii strategice: ocuparea centrului și controlul central și aducerea Regelui în roca în siguranță. Aceste mișcări comune de deschidere de șah demonstrează lupta înainte și înapoi pentru a controla pătratele centrale.

Observăm o dezvoltare rapidă, o cursă pentru a controla pătratele din mijloc și o cursă pentru a aduce Regele în siguranță, așa că nu este nevoie să continuăm jocul. Amintiți-vă că ambii jucători încearcă să împiedice opoziția să atingă aceste obiective tactice. De asemenea, este evident că niciun pion sau piesă nu poate funcționa singur; pentru a implementa strategia noastră de șah, întreaga armată de șah trebuie să acționeze ca o singură entitate. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți ideile despre care vom vorbi mai târziu.

A face mișcarea de deschidere cu pionul e sau d care se deplasează înainte cu două pătrate este o mișcare înțeleaptă de șah. În oricare dintre scenarii, veți crea rute pentru ca piesele să părăsească rangul din spate și să intre în lupta pentru pătratele centrale.

  • O strategie bună de șah implică următoarele:
  • Mutarea pieselor de șah de pe pătratele de start.
  • Dezvoltarea fiecărui element pe rând.
  • Redând fiecare muzică o dată la cea mai bună curte.

Vrei să-ți introduci rapid piesele în joc și să le plasezi acolo unde pot contribui la atacul tău sau la apărarea centrului. Suma exactă va fi rareori mutată de două ori în timpul unui început de șah.

O mișcare înțeleaptă a șahului este să rolezi devreme și să-ți poziționezi regele în spatele pionilor aripii. Rocarea, care îndepărtează Regele de centru și dezvoltă simultan una dintre Turnurile tale, este o strategie excelentă pentru a-ți proteja Regele de strategii neașteptate de șah și chiar de șah-mat. Tactici superioare de șah!