Regulile de șah

Regulile de șah

Regulile oficiale de șah pot fi găsite pe ChessCentral. Desigur, învățarea regulilor jocului de șah vă va îmbunătăți plăcerea față de orice joc de șah. Puteți începe să jucați jocuri de șah și să controlați tabla găsind toate regulile necesare chiar aici! „Manualul de șah” al celui de-al doilea campion mondial de șah, Emanuel Lasker, are următoarea explicație a regulilor de șah.

Istoria jocului de șah și regulile sale a stârnit întotdeauna intrigi, dar se cunosc foarte puține lucruri despre el. Fabulele despre originea jocului cu care suntem familiarizați sunt exacte din punct de vedere istoric doar în măsura în care situează geneza în Asia și perioada de timp din trecutul îndepărtat. Pe statuile egiptene au fost găsite jocuri precum șahul. Au fost descoperite scrieri legate de șah de acum o mie de ani. Cu toate acestea, jocul de șah de atunci nu era același cu cel de astăzi. Fără îndoială, șahul s-a schimbat mult de-a lungul anilor și nu este clar dacă Draft-urile sau un joc strâns asemănător cu Draft-urile nu a fost un precursor a ceea ce este astăzi cunoscut sub numele de șah.

Istoria șahului în Europa datează de o mie de ani. Jocul aristocrației și al educației era popular în perioada în Spania. A fost promovat în castele feudale și la curțile prinților; a fost lăudat în poezia creativă. A rămas jocul exclusiv al aristocrației, nobilimii și monarhiei timp de secole. Mai târziu, a intrat în Franța și Italia înainte de a se stabili în cele din urmă oriunde mergea o persoană albă.

După cum sa menționat, șahul s-a schimbat, dar numai în ceea ce privește aspectul și regulile sale; nu s-a schimbat în ceea ce privește conceptul său de bază. Acest lucru nu s-a schimbat de-a lungul multor secole de existență. Acest concept este atât de simplu de înțeles: șahul a avut întotdeauna dorința, intenția și semnificația de a imagina o bătălie între două părți: un război de exterminare, desfășurat în conformitate cu legile și normele într-o manieră civilizată, dar fără milă. Acest lucru este aproape imediat clar din citirea regulilor jocului.

Tabla de joc pentru șah

Începând cu tabla de șah, să discutăm despre regulile de șah. Tabla, suprafața de joc folosită pe terenul luptei de șah, este, fără îndoială, aspectul șahului care este cel mai vechi și mai durabil. Este alcătuit din 64 de secțiuni, fiecare dintre ele un pătrat mic și care împreună formează un pătrat uriaș. Cele 64 de pătrate sunt aranjate în opt rânduri și opt linii perpendiculare pe acele rânduri. Ca rezultat, se poate desena o tablă de șah înjumătățind succesiv latura unui pătrat mare de trei ori.

Din acest motiv, crearea unei table de șah din punct de vedere tehnic este destul de simplă, la fel ca și conceptul logic și înțelegerea tablei. Utilizarea culorii a făcut ca ochiul să perceapă mai ușor cele 64 de pătrate, în ciuda faptului că aceasta nu este o sarcină simplă. Pătratele sunt alternativ alb-negru, dând tablei de șah aspectul său durabil, după cum urmează:

Cel care învață șah ar trebui să aibă o înțelegere aprofundată a tablei și să fie capabil să imagineze fiecare pătrat atât izolat, cât și în legătură cu pătratele din jur. Ca urmare, mijlocul și cele două aripi ale tablei au fost separate în aceste trei secțiuni. Prima și a doua linie la stânga alcătuiesc aripa stângă, a doua și a treia linie la dreapta alcătuiesc aripa dreaptă, iar a treia, a patra, a cincea și a șasea linie formează mijlocul terenului. Patru pătrate, care reprezintă intersecția liniilor a patra și a cincea cu rândurile al patrulea și al cincilea, sunt poziționate în mijlocul acestui mijloc. Cele mai importante pătrate de pe tablă sunt cele patru din centru, din punct de vedere strategic.