Checkmate și Check

Cecul și șahmat sunt ce?

Jucătorul care atacă spune adesea „verifica” atunci când o piesă avansează într-un mod care face posibilă capturarea regele jucătorului advers la rândul său următor.

Pentru a opri atacul la rândul lor fie prin oprirea mișcării, fie prin capturarea piesei de atac, jucătorul care a fost pus în șah trebuie să își mute regele sau o altă piesă.

Un jucător declară „șah-mat” și încheie jocul imediat dacă poate crea un scenariu în care adversarul său nu poate împiedica ca regele său să fie luat în rândul următor. Jocurile de șah sunt câștigate atunci când un șahmat reușit este semnalat, deoarece regele nu poate fi niciodată capturat.

un șah mat

Când un jucător nu poate învinge checkul, monarhul său va fi luat captiv în rândul următor. Fotografie de Steve Buissinne/Pixabay
O altă opțiune este ca un jucător să renunțe, oferind avantaj rivalului său. Ca urmare a unei poziții moarte, în care niciun jucător nu poate câștiga folosind mișcările legale pe care le are la dispoziție, sau a unui impas care lasă un jucător fără nicio mișcare legală, meciurile se pot termina și la egalitate convenită. O situație moartă este aceea când ambii jucători au regele lor ca singura piesă încă pe tablă.

Extragerile pot rezulta, de asemenea, din reguli mai complexe, care sunt frecvent utilizate în turneele profesionale, cum ar fi regulile de repetare de trei ori sau de cinci ori, care se referă la poziții identice de tablă care au loc de trei sau, respectiv, de cinci ori, sau nicio captură sau mișcare de pion care are loc în ultimele 50 de ori. sau 75 de mutări. Concurența și acordul jucătorilor pot determina reglementările specifice care se aplică.

Doi jucători de șah în vârstă de 80 de ani

Șahul se poate termina din cauza unei remize, a demisiei, a șahmatului sau, în situații de turneu, a unui jucător care rămâne fără timp.

reglementările moderne de șah

Pe lângă deschideri specifice și poziții pe tablă cu diferite nume, cum ar fi Deschiderea pionului dublu al regelui și renumitul Gambit al Regelui și Gambit al Reginei, există o serie de reguli avansate de șah care pot fi aplicate.

Variații specifice care modifică principiile fundamentale ale jocului pot fi găsite în regulile avansate, împreună cu specificații suplimentare utilizate frecvent în setările turneului, cum ar fi sincronizarea și regula de mișcare la atingere, care specifică că, odată ce o piesă este atinsă de un jucător, trebuie să facă un mutare valabilă.

Deoarece acesta este un ghid pentru începători pentru învățarea șahului, vom trece aici doar peste câteva dintre cele mai importante reguli avansate. Aceste reguli ar trebui să fie întotdeauna folosite împreună cu liniile directoare fundamentale pentru mutarea și capturarea pieselor, precum și cu regulile obișnuite de configurare și mat.