Sah pe internet

Regina Email
piese sah reginaRegina este una din piesele folosite in jocul de sah. Se mai numeste si dama. Fiecare jucator are la inceputul jocului o regina, asezata la mijlocul primei linii, langa rege. incepatorii incurca deseori locurile regelui si reginei; pentru a tine minte mai usor, se spune ca "regina sta pe culoarea ei". Regina alba incepe pe un camp alb, iar regina neagra pe un camp negru. in notatie algebrica, regina alba este asezata pe d1, iar cea neagra pe d8.
 
Regina poate sa fie mutata in linie dreapta pe orizontala, verticala sau diagonala, dupa cum se poate vedea in diagrama din stanga. Regina combina deci mutarile turnului si nebunului. Ca toate piese jocului de sah, regina poate captura o piesa adversa care se afla pe campul pe care aceasta muta. Datorita mutarilor si mobilitatii sale, regina este cea mai puternica piesa de sah.

Daca regina unui jucator este capturata, jucatorul poate sa o castige inapoi, sau poate avea o a doua regina prin transformarea unui pion. La limita, in mod teoretic, orice jucator ar putea avea candva, in decursul jocului un maximum de noua regine, cate una pentru fiecare pion presupus a fi capabil de transformare, plus cea originala.

Ca valoare de schimb, regina valoreaza cat doua turnuri, sau cat un turn plus nebun (sau cal) plus un pion