Sah pe internet

Piesele de sah Email
La inceputul unei partide de sah fiecare jucator are 16 piese: 8 pioni, 2 turnuri, 2 nebuni, un rege si o regina. Un jucator va juca cu piesele albe iar celalalt cu piesele negre. Urmatoarea imagine ilustreaza pozitia pieselor pe tabla de sah:
 
pozitia pieselor de sah pe tabla
 
In sah orice piesa cu exceptia pionului este considerata piesa majora. Piesele majore se impart in doua grupe: piese grele (turnul si regina) si piese usoare (nebunul si calul). Fiecarei piese ii este atribuit un punctaj, astfel regina primeste 12 puncte, un turn 6, un nebun 3 (4) si calul 3 puncte.
 
Jucatorii muta pe rand respectand anumite reguli de joc. Practic aceste reguli de joc se refera la mutarea pieselor. Pentru a intelege mai bine aceste reguli am dedicat cate un articol intreg fiecarei piese de sah astfel veti intelege perfect cum se joaca sah.
 
Link-urile catre articolele care descriu  fiecare piesa de sah le gasiti in lista de mai jos
Dupa ce ati citit articolele de mai sus ar trebui deja sa aveti cunostintele minime pe care trebuie sa le aiba un jucator de sah. Tot din citirea articoleleor de mai sus ar trebui sa stiti ce e sahul si matul. De retinut ca scopul jocului de sah este obtinerea matului (cititi articolul sah - mat). Acesta survine atunci cand un rege este atacat si nu poate fi mutat nicaieri spre a evita capturarea.