Sah pe internet

Calul Email
piese de sah calCalul este una din piesele folosite la sah. Piesa are de obicei forma unui cap de cal. Fiecare jucator are la inceputul jocului doi cai, asezati intre turnuri si nebuni. Cu alte cuvinte, caii albului sunt asezati la inceput pe campurile b1 si g1, iar caii negrului pe b8 si g8.

Mutarea calului este neobisnuita din doua motive. in primul rand, calul muta doua patrate pe orizontala sau verticala si apoi un patrat pe o directie perpendiculara pe cea dintai (cu alte cuvinte, in forma de L). Ca o consecinta a acestei mutari, calul schimba culoarea campului pe care se afla la fiecare mutare. in al doilea rand, calul sare peste piesele care se gasesc intre campul de plecare si cel de sosire. Este singura piesa care poate face acest lucru. Ca majoritatea pieselor, calul captureaza o piesa adversa care se afla pe campul pe care muta.

Aceasta mutare este una dintre cele mai vechi mutari la sah, ramanand neschimbata pentru mai bine de un mileniu. De asemenea se gaseste si in alte varietati nationale ale sahului.

Cele mai multe piese sunt mai puternice atunci cand se afla in centrul tablei, dar acest fapt este adevarat mai ales in privinta calului. Dupa cum se vede in diagrama alaturata, un cal pozitionat central ataca opt campuri. insa un cal aflat la marginea tablei ataca numai patru, iar un cal aflat in colt numai doua. in plus, calul are nevoie de mai multe mutari decat nebunul, turnul sau regina ca sa treaca dintr-o parte a tablei intr-alta.

Calul este singura piesa care poate muta la inceputul jocului, inainte sa fi fost mutat vreun pion. Date fiind aceste motive, cea mai buna mutare de inceput a calului este, in majoritatea situatiilor, spre centru. intr-o partida de sah, caii sunt dezvoltati de obicei putin mai devreme decat nebunii, si mult mai devreme decat turnurile si regina.