Sah pe internet

Anatoly Karpov(1975-1984,1993-1998) Email
Anatoli Karpov unul dintre cei mai mari sahisti de pe fata pamantului s-a nascut la 23 mai 1951 in localitatea Zlatoust, stia sa joace sah de la 4 ani!!
Vazandu-l pe Tolea, micut de statura, subtirel, aproape plapand, departe de a fi un Protos, orice iti poti imagina despre el, numai ca este capabil sa rastoarne munti de energie umana, sa invinga rezistente de otel nu poti crede. Semnificative in evolutia marelui campion, sunt cele trei afirmatii, la intervale de timp diferite, ale unuia dintre primii sai antrenori, Mihail Botvinnik:
1. Noiembrie 1963. Jocul lui nu a produs mare impresie!
2. Decembrie 1971. Tineti minte aceasta zi, pe cerul sahului a rasarit o stea de prima marime!
3. Mai 1975. Anatoli Karpov este fara indoiala cel mai puternic sahist al zilelor noastre! Castigase titlul in acest an prin neprezentarea la masa de joc a lui Fischer. Isi apara pe rand titlul mondial in fata lui Korcinoi si a lui Kasparov. Totusi in anul 1985 este detronat de Kasparov, ca in anul 1993 sa si recastige titlul in fata dusmanului sau Kasparov, pe care il invinge. Isi apara pe rand titlul, pentru ca in 1999 sa piarda titlul mondial.
Stilul lui Karpov este unul clasic, fondat pe o constructie pozitionala care contine elementele necesare apararii, dar si germenii actiunilor agresive, atunci cand este cazul. Principiul de capetenie pe care Karpov il urmareste si il aplica in partidele sale este acela de a impiedica adversarul sa-si realizeze planul.
''Pentru mine sahul este, in primul rand, lupta. Victoria este scopul meu in fiecare partida.
S-a reprosat, nu o data, jocului meu un caracter prea rational, prea uscat. Intr-adevar, eu privesc partida foarte practic si jocul meu se bazeaza mult pe tehnica. Dar niciodata, cu nimeni, eu nu joc la remiza. Nici cu albul, nici cu negrul.'' A. Karpov